detail view sample V23_040

sample: V23_040
treatment method: Einstufige PEG-Konservierung
Conservation Laboratory: Natmus Kopenhagen

Before and after view

sample
wet weight 962 g weight under water 80.3 g
weight after impregnation no value weight after drying 578.9 g
Umax 299.0 % degree of degradation 2
residual density 0.27 g/cm3 volume (water displacement) 881.7 cm3
density before conservation 1.09 g/cm³ final density 0.63 g/cm³
impregnation no value proportion of impregnating agent 55.9 %

survey data (caliper method)
nail spacing before after shrinkage
radial 43.1 mm 43.2 mm -0.2 %
tangential 30.2 mm 30.4 mm -0.6 %
longitudinal 65.5 mm 65.1 mm 0.6 %
volume shrinkage: -0.1 %

ASE-radial 101.2 % ASE-tangential 104.6 %
ASE-longitudinal 85.1 % ASE volume 100.5 %

survey data (3D scan)
volume (previous state) 881.8 cm3 volume (final state) 917.1 cm3 volume shrinkage -4.0 %
surface (previous state) 604.9 cm2 surface (final state) 613.8 cm2 Surface change 1.5 %
radial cut surface (previous state) 6338.1 mm2 radial cut surface (final state) 6568.6 mm2 radial shrinkage -3.6 %
tangential cut surface (previous state) 6374.6 mm2 tangential cut surface (final state) 6595.5 mm2 tangential shrinkage -3.5 %
longitudinal measurement (previous state) 133.1 mm average length change -0.3 mm longitudinal shrinkage -0.5 %

ASE-radial 111.3 % ASE-tangential 111.7 %
ASE-longitudinal 123.3 % ASE volume 107.8 %

scan view [open 3D view in new tab]

preservation method (details)
pretreatment Keine weitere Vorbehandlung
impregnation impregnant: PEG 2000, 10-40%-Lösung mit Leitungswasser
impregnation process: Einlegen der Hölzer in 10%-PEG 2000-Lsg., steigern der Konzentration bis auf 40%, keine zusätzliche Erwärmung der Bäder - Tränkung bei Raumtemperatur
drying Gefriertrocknung in gekühlter Kammer (ca. -30°C)
aftercare Entfernen des PEG-Überschusses von der Oberfläche mit weichem Pinsel und Ethanol, Kleben (minimal) abgängiger Späne/Fragmente mit Paraloid B72 (40% in Aceton)

time data
duration pretreatment no value duration impregnation 149 weeks duration drying 20 weeks
total duration of conservation: 169 weeks

» back